Галерија Милана Бесарабића

besarabic1
Скулптуре Милана Бесарабића

У холу Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Великом Градишту, налази се галерија вајара Милана Бесарабића (1908 – 2010.)
Окосницу ове збирке чини 19 скулптура, насталих између 1949. и 1971. године, које је аутор лично поклонио нашој установи 1973. године. Поред скулптура, у овој збирци се налази још 15 слика и 9 цртежа.

Највећи део скулптура (14) је изливен у бронзи, три су израђене у гипсу и по једна у камену и у дрвету. Тематски су најзаступљенији актови и портрети, а три бронзане скулптуре се издвајају темом карикатуре и уједно представљају и највреднији део збирке. Том тематиком Бесарабић излази из националних оквира, с обзиром да је карикатура у скулптури велика реткост, чак и у европском вајарству двадесетог века.

Већина слика (13) је урађена техником уља на платну, док су две насликане акварелом. Тематски највише има портрета, што је такође случај и са цртежима на папиру којих има 9.

У циљу презентације и промоције културног наслеђа које поседује, Библиотека је 2014. године реализовала пројекат „Виртуелна галерија Милана Бесарабића“ који је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.