Danubia – брод Аморадос у откривању дунавских тајни

     Француско – румунска позоришна трупа „Des châteaux enl’air“, на свом путовању Дунавом бродом Аморадос, од Стразбура до Црног мора, посетила је Велико Градиште од 13. до 17. јула, с обзиром да им је Народна библиотека „Вук Караџић“ Велико Градиште била главни регионални партнер на овом пројекту.

     Ова уметничка породица креира и сакупља слике, звукове, приче из Подунавља и по повратку у Француску направиће мултимедијалну емисију инспирисану овим путовањем.

  На свакој успутној станици организују сусрете са становницима, као и приказивање филма који траје онолико секунди колико су у том тренутку прешли километара.

     У Великом Градишту имали су прилику да посете Рамску тврђаву, разговарају са академским сликаром Николом Пршендићем, да чују фантастичне приче о змајевима и вампирима, слушају виолине на Царевчевим данима и то вече употпуне поезијом о Дунаву у извођењу Горице Поповић, посете ПИГОЗУ и упознају и друге занимљиве суграђане.

     Народна библиотека „Вук Караџић“ уприличила им је, у петак, 16. јула, промоцију њиховог пројекта и приказан је филм, а публика је активно учествовала у разговору са нашим гостима.

     У суботу ујутру укрцали смо се са њима на брод до Голубачке тврђаве, где им је такође организован леп дочек, одакле су они наставили своју дунавску одисеју.