27. „Мајски сусрети писаца дијаспоре“ у Франкфурту

     Удружење писаца „Седмица“ из Франкфурта на Мајни одржало је прошлог викенда традиционалну манифестацију, 27. „Мајске сусрете писаца дијаспоре“ на којој је представљен рад наше библиотеке. Сарадња са Удружењем успостављена је прошле године, када су представници „Седмице“ у оквиру своје манифестације Караван културе – „Коренима у походе“ на путовању кроз источну Србију посетили и Велико Градиште. Домаћин ове посете била је Народна библиотека „Вук Караџић“ у којој је представљена монографија објављена поводом 25 година рада овог Удружења, које већ више од четврт века улаже изузетне напоре да сачува културни и језички идентитет српског народа у расејању. Уз обострану жељу да наставимо и утврдимо сарадњу у заједничкој културној мисији, директорка Библиотеке, Милена Димитријевић потписала је у Франкфурту споразум о сарадњи са председником Удружења, господином Александром Сашом Јовановићем.
     Свечани пријем и званично отварање манифестације одржано је у Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту, где нас је срдачно дочекао генерални конзул Бранко Радовановић. Након добродошлице генералног конзула и председника Удружења, присутнима су се обратили и представници партнерских установа, међу којима и директорка наше библиотеке, указујући на значај повезивања и заједничког рада у области културе.
     Наредног дана одржана је традиционална приредба за децу „Ала је леп овај свет“ која је поред програма за децу, у којем су учествовали песник Власта Ценић и књижевница Гордана Тимотијевић, подразумевала и такмичење у рецитовању на којем су се представили ученици основних школа који уче српски језик у оквиру допунске наставе. Чланице жирија за избор најбољих рецитатора који су се такмичили у две категорије, нижих и виших разреда основне школе, биле су: Милена Димитријевић, директорка Народне библиотеке „Вук Караџић“ Велико Градиште, Јасминка Марковић, директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева и Славица Мастикоса Панзаловић, књижевница и потпредседница Удружења „Седмица“.
     Након програма за децу, одржано је представљање партнерских установа на којем је директорка Милена Димитријевић у оквиру презентације представила рад наше библиотеке са освртом на јубиларну годину, а потом је уследило песничко такмичење у којем су се представили српски песници из матице, као и из других европских земаља.
Последњи дан викенда, пред повратак кући, провели смо у друштву љубазних домаћина, а дугогдишњи председник Удружења, господин Љубиша Симић, повео нас је у туристички обилазак знаменитости овог града.
     Уз захвалност на организацији и изузетном гостопримству, желимо „Седмици“ много успеха у раду и надамо се да ћемо успостављеном сарадњом међусобно унапређивати рад установа и реализовати још много заједничких програма.