Рамски сутони

ramski-2Рамски сутони представљају нетакмичарску песничку смотру која се одржава у непосредној близини средњовековне Рамске тврђаве, која се налази на самој обали Дунава, у селу Рам, око 19 км од Великог Градишта. Манифестацију је осмислила и покренула Библиотека у Великом Градишту пре више од деценије, одржавала се неколико година међу зидинама тврђаве, а потом је наступила вишегодишња пауза.
У септембру 2013. године, у сарадњи Туристичке организације Велико Градиште, Народне библиотеке „Вук Караџић“ и Културног центра, поново су одржани Рамски сутони у простору каравансараја, тик уз саму тврђаву. Упркос великој паузи, окупио се значајан број песника из читавог Браничевског округа који су својим стиховима оживели средњовековни амбијент, док је пригодан уметнички програм освежио сећање на дугу и богату историјску прошлост о којој сведоче зидине тврђаве, каравансараја, археолошког налазишта Ледерата. У вези са тим јесте идеја да се подстакне, забележи и представи завичајно стваралаштво читавог округа који обухвата 9 општина: Велико Градиште, Голубац, Пожаревац, Костолац, Мало Црниће, Петровац на Млави, Жагубица, Жабари, Кучево, са могућношћу да се прошири и на друге регионе.
Од 2014. године, Народна библиотека „Вук Караџић“ Велико Градиште ће бити носилац манифестације, која ће се одржати 23. августа 2014. и коју је ове године подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.